Back to All Events

Topstukken in het Mauritshuis, Den Haag (Zuid-Holland)

In de workshops van De Kunst van het kijken  doorbreekt Arno Kaat regelmatig het traditionele patroon van 'de deskundige legt uit en de deelnemers luisteren'.  U wordt gestimuleerd om uw manier van kijken naar schilderijen te intensiveren, waardoor uw plezier wordt versterkt en uw begrip wordt verruimd. Kortom:  meer zien en meer beleven  dan bij een gewoon museumbezoek. Puur genieten dus van kunst. Kunst met een hoofdletter eigenlijk, want we zullen ons op deze dag verdiepen in werken van Rembrandt en Vermeer.

Deze workshop is ook zeer geschikt voor een ieder die weleens eerder in het Mauritshuis was. De grote kunst kenmerkt zich immers door onuitputtelijkheid. Je kunt steeds weer terugkeren naar zo'n kunstwerk en iedere keer weer kan het je iets waardevols schenken. Bij iedere confrontatie met Vermeers Het meisje met de parel en Rembrandts Saul en David kunt u zich opnieuw laven aan de schoonheid en het mysterie van deze iconische werken.

Bij zulke wereldvermaarde kunstenaars zou je in de verleiding kunnen komen om iets minder beroemde goden over het hoofd te zien. Dat zou jammer zijn! In De Gouden Zaal bijvoorbeeld is het plafond door Pellegrini verluchtigd met een hemeltafereel. Loop je de trappen op en kijk je nog eens omhoog, dan zie je hoe de 20e eeuwer Ger Lataster het plafond schilderde. Bij allebei de werken gebeurt er van alles in den hoge. Wat dat is zullen we proberen te ontdekken door zorgvuldige waarneming.

Het spreekt vanzelf dat u op deze dag behalve van kunst ook zult genieten van een heerlijke lunch in de Brasserie, het restaurant van het Mauritshuis. De Brasserie is ook de plek waar we koffie en/of thee zullen gebruiken.

PROGRAMMA:
08.30 - 10.00u deelnemers worden thuis opgehaald. Wij bellen 15 min. voor aankomst.
11.00u. entreebewijzen, garderobe, kluisjes, kennismaken in de Brasserie, onder het genot van een kop koffie of thee met iets erbij
11.15u.: inleiding met opstap naar Vermeers Het meisje met de parel in de Gouden Zaal
11.45u. kijken Het meisje met de parel met kijkopdracht en bespreking op zaal
12.30u. lunch in de Brasserie
13.45u. inleiding Rembrandt in de Gouden Zaal
14.00u. kijken naar Rembrandt met kijkopdracht en bespreking op zaal
15.00u. afronding met een consumptie in de Brasserie.
15.30u.  deelnemers worden thuis afgezet

Wijzigingen voorbehouden
De tijdstippen zijn bij benadering, behalve de begin- en eindtijd.
Deelnemers ontvangen een uitvoerige programmabeschrijving met onder andere reis- en praktische tips.

Zie ook de site van De Kunst van het kijken

Meld u zich ook aan?

Hartelijke groet, 

Ouderen Uitstapjes.

Naam *
Naam